דיור מוגן

החיים לא נעצרים כשמגיעים לגיל הזהב. להיפך, עבור לא מעט קשישים הם רק מתחילים. כך, הנסיבות המשתנות מביאות לכך שנדרש לחשוב על פתרון מגורים הולם. זה בדיוק הרגע שבו מוסדות דיור מוגן נכנסים לתמונה: הם מספקים סביבה חמה ותומכת, מעניקים שירותים חשובים לקשיש ויכולים להפוך את שלב זה של החיים לנעים הרבה יותר. אבל מה בכלל עומד מאחורי מוסדות מהסוג הזה?

תוכן [ הסתר ]

קווים לדמותו של מוסד לדיור מוגן

כצעד ראשון, ראוי למקם את מוסד הדיור המוגן במפה הגריאטרית. ממש על קצה המזלג, המדובר הוא במסגרת מגורים לבני גיל הזהב המאופיינים במידה מסוימת של עצמאות. מבחינה מעשית, יהיה זה קומפלקס של דירות מאובטחות – כפי שניתן להסיק משמו – ובו מגוון רחב של שירותים ופעילויות עבור הקשיש.

הגם שסל השירותים של כל מוסד דיור מוגן משתנה ונתון לשיקול דעתם של אנשיו, יש מספר פרמטרים שאף מוסד מסוג זה אינו יכול להיות שלם בלעדיהם, ואשר נדרש ממנו למלא על מנת לקבל את רישיון הפעילות. המרכיבים החשובים ביותר, בהקשר הזה, הם:

  • דירות ברמה מספקת, המותאמות ליחידים או לזוגות, ובהן שירותים חיוניים: מטבח, שירותים, חשמל וכן הלאה.
  • שירותי ניקיון ותחזוקה – הן למתחם כולו, והן לדירת הקשיש.
  • שמירה על המוסד בכל שעות היממה.
  • טיפולים רפואיים – מוסד לדיור מוגן אינו בית חולים, אך הוא צריך להציע מענה רפואי בעת הצורך. לרוב, מדובר בחדר טיפולים, כשבמקרים חמורים מועבר הקשיש לבית חולים הסמוך למוסד.
  • שירותי הסעדה – כל מוסד לדיור מוגן המשכן בתוכו קשישים צריך להציע להם לפחות שלוש ארוחות ביום, בחדר אוכל מסודר.
  • פעילויות תרבותיות – נועדו להעביר את זמנם של הקשישים, ולהעשיר את עולמם: הרצאות, חוגים, טיולים וכן הלאה.

ההבדל בין בית אבות לדיור מוגן

מוסד לדיור מוגן, חייבים להבהיר, שונה במידה מהותית מבית אבות. נכון, בשניהם מתגוררים קשישים, ובשניהם מוצעים עבורם שירותים שעשויים להיות חופפים. אלא שכאשר שנכנסים לעובי הקורה, מבחינים בהבדל המהותי ביותר: בעוד בית אבות מעניק טיפול אישי לקשישים והשגחה יסודית עליהם, מתוך ידיעה כי יכולות התפקוד שלהם לוקות בחסר, במוסד דיור מוגן ההיבט הסיעודי מצומצם (גם אם קיים במידה מסוימת), וזאת עקב העצמאות של המתגוררים בו.

הבדל מרכזי נוסף, שמשלים את התמונה, קשור לחוק הסיעוד בישראל, שמעניק לקשישים שורה של שירותים בקהילה (הסבר מקיף על זכויות הקשישים באתר הביטוח הלאומי). במקרה של בית אבות, לא יוענקו זכויות אלה, מכיוון שהקשיש אמור לקבל אותן בבית האבות. מוסד דיור מוגן, לעומת זאת, מהווה למעשה המשך של המגורים בקהילה, ולכן הקשיש ימשיך לקבל את הזכויות המגיעות לו על פי חוק.

מוסדות דיור מוגן מובילים בישראל

בישראל, ניתן למצוא לא פחות מאשר כ-150 מסגרות פרטיות שמציעות דיור מוגן. ההערכות הן שמספרן של אלה יעלה עוד בשנים הקרובות, יחד עם הגידול במספרם של הקשישים באוכלוסיה. חלק ניכר מהמוסדות בישראל שייך לרשתות המאגדות בתוכן מספר מוסדות מסוג זה: הרשת הגדולה בישראל היא "משען", לה תשעה מוסדות דיור מוגן בכל חלקי הארץ. רשתות מובילות אחרות הן אחוזות רובינשטיין, מגדלי הים התיכון, בית הכפר, אחוזות בית ועוד.

חיפוש מגורים למבוגרים לפי רשתות מובילות
נוה עמית
עד 120
בית בלב
משען
בית בכפר
חיפוש בית אבות עם ברבן

הבהרה

אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.