היציאה לפנסיה מביאה איתה הרבה מאוד זמן פנוי. זמן להשקיע בעצמכם, זמן לטייל בעולם וזמן למשפחה. אפשר לומר, שמדובר באחת התקופות הפוריות ביותר, אם רק יודעים כיצד לנצל אותה. היציאה לפנסיה היא גם זמן מעולה לחזור ללימודים – אמנם לא למסגרת נוקשה עם מבחנים ונוכחות חובה, אבל כן עם תוכניות העשרה, חוגים, סדנאות והרצאות. חלקן בתשלום, חלקן בחינם, ואפשר לבחור בדיוק את התחום שאוהבים.
בתקופת הגיל השלישי, חשוב לשמור על ראש צלול ולהמשיך לפתח ולפתוח את הראש לדברים חדשים. מחקרים מראים, שאנשים שמפעילים את המוח שלהם בפתרונות של חידות, משחקי מחשבה, קריאה ושיחות פעילות, שומרים על בריאותם, ונמנעים ממחלות כדוגמת אלצהיימר. הרצאות וסדנאות לגיל השלישי מפעילות את כל המערכות, וחשובות כדי לשמור על ראש צלול ומחשבה בריאה והגיונית. נפש בריאה בגוף בריא נכון במיוחד במקרה זה. כשדואגים לנפש, גם הגוף מרוצה.
הרצאה מותאמת לגיל השלישי היא הרצאה שמיועדת בראש ובראשונה לאוכלוסיית הגיל הספציפית הזו. שעת ההרצאה נדרשת להיות נוחה, בדרך כלל בשעות הבוקר או אחר הצהריים המוקדמות, והמקום צריך להיות נגיש – הן מבחינת דרכי ההגעה, והן מבחינת הכניסה למקום. יש לקחת בחשבון שיכולים להיות אנשים בעלי מוגבלות בקהל, ולכולם צריכה להיות האפשרות ליהנות ולהגיע בזמן. בנוסף, תחומי העניין צריכים להיות מותאמים למבוגרים ונוגעים לעיסוקים שלהם. כיום יש מגוון רחב של הרצאות בנושאים שונים, כך שכל אחד יוכל למצוא את מקומו בהרצאה או בסדנא בנושא אליו הוא מתחבר.
יש מי שאומר שילדים ומבוגרים בגיל השלישי הם אותה הגברת בשינוי אדרת – דורשים תשומת לב, לפעמים קצרי סבלנות ואוהבים לדבר לא מעט. לכן, מרצה לגיל השלישי צריך להיות אדם בעל סבלנות וסובלנות, לדבר באופן ברור ולעיתים לאט, כדי שכולם יוכלו לעקוב אחריו. בנוסף, עליו לספר את הדברים בצורה סיפורית כדי לרתק אליו את הקשב ולא לשעמם את הנוכחים. אנשים בגיל השלישי, בגלל ניסיון החיים הרב שלהם, נוטים לפקפק ולצקצק לעיתים, ולכן מרצה לגיל השלישי צריך להיות עקבי ואמין, ולהכין את עצמו היטב להרצאה – לשאלות, לספקות ולדיונים שיבואו בעקבות אמירות מסוימות שלו.
הרצאות למבוגרים צריכות לעסוק בתחומים המעסיקים אותם בתקופת חייהם הזו. תיאוריות מדעיות, היסטוריה, תיירות, בריאות ושיפור התפקוד, זוגיות ומשפחה וכן כל הנושאים שקשורים באיכות חיים והגשמה עצמית. יש הנוטים לחשוב שכל הקשור בנושאים רוחניים אינו נוגע לאנשים בגיל השלישי, אך דווקא בגיל הזה, רבים מהם מחליטים שהגיעה העת להשקיע בעצמם, לאחר שנים בהם דאגו לכל הסביבה שלהם. הם יוצאים לטיולים מאורגנים, משתתפים בחוגים, מפתחים תחביבים ומחפשים במה להשקיע את זמנם.
ניתן למצוא הרצאות במגוון של מוסדות - מתנ"סים שכונתיים, אולמות הרצאות, לקחת חלק בחוג בית – הרצאות המתקיימות בביתו של אחד המשתתפים, כשכולם יושבים יחד בסלון ומקשיבים למרצה שנמצא במרחק נגיעה. בנוסף, לא מעט אוניברסיטאות מציעות תוכנית הרצאות הנמשכת על פני כמה חודשים (סמסטר) – בני גיל הפרישה שבים לספסלי אולמות ההרצאות במתכונת של פעם עד פעמיים בשבוע, ויכולים לבחור ממגוון של קורסים המוצעים להם. אין חובה לבצע מבחנים ולהגיש עבודות, וניתן על הדרך להגדיל את מעגל החברים, ולהיפגש עם מעבר לשעות ההרצאות. פשוט לחפש בגוגל הרצאות לגיל השלישי באוניברסיטה, ולקבל מגוון של אפשרויות לבחירה.
בו אדם כבר לא נמצא בטרדות היום יום ובעיסוקים כמו גידול משפחה ועבודה, ולכן יכול להתפנות כל כולו להרחבת הידע ולהגשמה עצמית. ביחד עם אריכות ימים, חשוב גם להשקיע באיכות החיים, וכאן הרצאות לגיל השלישי נכנסות לתמונה.
אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.