אין צל של ספק כי היכולת התפקודית של מרבית הקשישים רחוקה מלהיות משביעת רצון. דבר זה לא רק מקשה על חייהם, אלא גם טומן בחובו לא מעט סכנות בריאותיות עבורם. כאשר אותם מבוגרים מתגוררים בבית אבות או במוסד לדיור מוגן, ניתן לצפות כי הצרכים שלהם יקבלו מענה. עם זאת, במקרה של בית פרטי, התמונה שונה לחלוטין, ונדרש לבצע לא מעט מאמצים שתכליתם התאמת בית המגורים לדיור מוגן. כיצד עושים זאת?
לא מעט גנבים ופורעי חוק, סבורים כי בית קשיש הוא "טרף קל". הם פורצים לבית, אפילו כשהוא נמצא בתוכו: את ההמשך, פעמים רבות, אנו קוראים בעיתונים ביום המחרת. הדרך הטובה ביותר למנוע מצבים מהסוג הזה היא באמצעות מערכות אזעקה, המותקנות בביתו של הקשיש, ומתריעות בפני הגורמים הרלוונטים על כל נוכחות לא רצויה בו.
לחצני מצוקה קיימים לצורך תכלית דומה. הם מותקנים במקומות נגישים בבית הקשיש, או אפילו על גבח פריטים שונים הצמודים אליו: שעון, שרשרת, טלפון נייד וכן הלאה. באמצעותם, יכול הקשיש לפנות למוקד, שעל פי סוג המצוקה ישלח את המענה המתאים ביותר למצב החירום.
ההתניידות של בני גיל הזהב רחוקה מלהיות פשוטה, כאשר פגיעה ביכולת היציבה ובשיווי המשקל נראית כמעט מובנית מאליה בגילאים מסוימים. עקב מצבם הגופני של הקשישים, הרי שכל נפילה עלולה להיות חמורה עבורם. בעזרת תכנון נכון של הבית, ניתן להקטין את הסבירות למצבים אלה.
זה מתחיל מהרהיטים, שנדרש שיהיו יציבים, יספקו תמיכה ויכללו גם משענות לידיים. חשוב גם לבחור בפתרונות אחסון גדולים באופן יחסי, מה שימנע מצב שבו לא ניתן לסגור מגירה או מדף, למשל: לא מעט תאונות נובעות מהיתקלות ברהיטים במצבים אלה בדיוק.
דגש אחר הוא על כל אותם כבלים וחוטים, אשר נמצאים בכל בית. במקרה של בתי קשישים, חשוב לקבע את אלה כמה שיותר קרוב לקיר או לתקרה, מה שימנע היתקלות בהם. דגש אחר הוא על השארת מעברי הבית פתוחים ונקיים מחפצים.
בבחירת המוצרים לבית, נדרש להשקיע מחשבה גם כן. בין הפיתוחים המרכזיים, בהקשר הזה, ניתן למנות עזרי ישיבה וקימה, בין השאר מהמיטה או מהשירותים. עקב העובדה שעיקר ההחלקות נובעות מהמגע עם המים באמבטיה, ראוי להשקיע בה את מירב המחשבה.
המלצה של רבים היא שלא להתבסס על אמבטיות ישיבה, ולהתקין תחת זאת מקלחון פתוח, ובו כיסא מפלסטיק, ידית אחיזה וכן וילון, שימנע ממים להציף את הרצפה. בנוסף, שטיחונים, למניעת החלקות, צריכים להיות מושמים על רצפת האמבטיה.
מעבר לתכולת הבית עצמו, חשוב לתת את הדעת גם על סוגיות שונות הנוגעות למיקום שלו. עקב אותם קשיים פיזיים מובנים מאליהם, חשוב להימנע משיכונו של הקשיש בדירות הממוקמות בקומות הגבוהות של בניין ללא מעלית. כדי להימנע ממצבים בהם הקשיש ייאלץ לעלות בגפו בעת הפסקת חשמל, רצוי בכל מקרה דירתו תהיה בקומה נמוכה.
הנגישות מהווה משתנה נוסף שמרכיב את המשוואה. הדירה צריכה להיות קרובה ככל האפשר לתחנות אוטובוס, וחשוב מאד שגם בסמוך לחנות מכולת ולמוסדות אחרים, דוגמת קופת חולים. המלצה היא לשכן את הקשיש קרוב ככל האפשר לבני משפחתו, מה שיאפשר סיוע בעת הצורך, ויקטין את הרגשת הבדידות של הקשיש.
ההצעות שהובאו כאן כלליות בלבד, ולא מתייחסות לצרכים המשתנים של כל אחד מהקשישים. זאת ועוד, סביר מאד להניח שבבית נתון, יארבו לא מעט סכנות אחרות, שנדרש למצוא להן את המענה המתאים ביותר. זו הסיבה שפועלים כיום מומחים שונים, אשר מגיעים לבית נתון, סוקרים אותו ומעניקים דגשים חשובים בדרך להפיכתו לבטוח יותר: החל מרמת הארגון, דרך הוספת פריטים שונים בו ועד לשיפוץ מקיף.
סיוע נוסף ניתן מטעמן של קופות החולים, בין השאר בדמות ביקורי בית וסיוע סיעודי של אנשי מקצוע דוגמת רופאים, אחיות, עובדים סוציאליים וכן הלאה. מומלץ מאד לסקור את הזכויות הניתנות לקשיש על ידי גופים אלה ואחרים. השתתפות עצמית ברכישת עזרים לבית, למשל, הופכת ללגיטימית במקרים רבים.
אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.