זכויות שיקום לקשישים

תוכן [ הסתר ]

קשישים רבים נפגעים במהלך היום יום וזקוקים לשיקום רפואי, כשהפגיעה עלולה להגיע במספר רבדים, לסכן את בריאותו ולפגוע ביכולת ההתנהלות שלו בצורה אנושה. החדשות הטובות הן שבסוף תהליך השיקום, החולה עשוי בהחלט לחזור לתפקוד מלא.

זכויות שיקום לקשישים

הצורך בטיפול שיקומי נובע בעיקר כאשר אדם חווה פציעה אשר פגעה ביכולותיו המוטוריות או הקוגניטיביות, או כמעט בכל מצב שהצריך קיבוע של מקום כזה או אחר בגוף. אצל הקשישים התהליך מסובך וארוך הרבה יותר, מכיוון שהמערכת החיסונית של אדם שגילו למעלה מ-70 אינה אותה מערכת כמו של אדם צעיר.

בהמשך לכך, ראוי להדגיש שלקשישים יש נטייה להיפצע יותר בקלות, בגלל מגבלות שונות שמאפיינות את הגיל. הם חלשים יותר ושבריריים יותר, וכפועל יוצא, גם הפציעות שלהם חמורות יותר, ומצריכות תהליך שיקום ארוך פי כמה מאדם צעיר.

מהו שיקום?

שיקום הוא הליך רפואי, אשר אמור לעזור לאנשים שנפגעו בצורה מסוימת לשוב לתפקוד ראוי. מטרתו של הטיפול השיקומי היא להחזיר לנפגעים את היכולת לעשות פעולות בהן הם מתקשים לאחר שעברו את הפציעה. בראש ובראשונה, מנסים למקסם עד כמה שניתן את היכולת התפקודית, ובד בבד גם להפחית את התלות של הקשיש בסביבה, כפי שנדרש כפועל יוצא של כך.

זכויות שיקום לקשישים

כשמדובר באדם מבוגר שנפצע בצורה שהשפיעה על תפקודו, הרי שבאופן טבעי תהליך השיקום יהפוך להיות ארוך וקשה מהרגיל. עם זאת, הקשיש או סביבתו הקרובה אינם צריכים לשאת בנטל הכלכלי לבדם, וככלל, על פי התוספת לחוק הבריאות הממלכתי, כל אדם זכאי לקבל שיקום רפואי.

כמו בכל תהליך שמסובסד על ידי המדינה, האדם הזקוק לשיקום צריך לעמוד בקריטריונים מסוימים על מנת לקבל את זכויותיו. לאחר שהמטופל יוצא מבית החולים, הוא אמור לעבור אבחון מקיף של רופא מומחה, אשר בהתאם להערכתו ייקבע האם האדם אכן זקוק לשיקום.

בהמשך לכך, צריכה כמובן להיות הסכמה של סביבתו של המטופל ושל המטופל עצמו, להתחלת הליך השיקום. לעיתים אין באפשרות המטופל להביע רצון לשתף פעולה קוגנטיבית, אך אם הרופא מעריך שאפשר לטפל בחלק מהיכולות המוטוריות או הקוגניטיביות באמצעות השיקום, הוא יבוצע בכל מקרה.

בנוסף, בשביל שהמטופל יקבל שיקום הוא חייב להיות במצב רפואי יציב שמאפשר את התהליך. במידה וישנו מצב רפואי כלשהו בו נמצא המטופל, אשר עלול להפריע או לעכב את תהליך השיקום, צריך לטפל תחילה במצב זה. רק לאחר הערכה מחודשת תיבחן שוב האפשרות למתן טיפול שיקומי.

לאן פונים? וכמה זמן לוקח התהליך?

כיום, קיימות מספר מסגרות שונות שאליהם הולכים על מנת לעבור שיקום מקיף. יש כאלה שמקבלים את הטיפול במסגרת בית חולים שיקומי, לפרק זמן קצר יחסית של עד חודשיים. עם זאת, כאשר יש צורך בהארכת תקופת השיקום, ניתן להגיש בקשה לבית החולים.

אפשרות אחרת היא שהחולה יעבור את תהליך השיקום כשהוא עדיין מתגורר בביתו, ומגיע בפרקי זמן מוגדרים לבית החולים על מנת לקבל את הטיפולים: הדבר יכול להיעשות בתדירות חודשית, שבועית, יומית או אפילו מספר פעמים בשבוע. הטיפול האופטימלי נעשה בבית החולה, אשר אליו נשלחים מומחים שבודקים את התקדמותו של המטופל.

זמן השיקום הוא למעשה בלתי מוגבל. הוא תלוי, מעל הכול, במטופל ובגוף שלו, וכיצד הוא מגיב לטיפול. יש מקרים בהם המטופל שוחרר טרם תקופת השיקום שנקבעה מראש, אך גם לא מעט מקרים הפוכים, בהם התקופה התארכה לה משמעותית מסיבה זו או אחרת.

חיפוש מגורים למבוגרים לפי רשתות מובילות
נוה עמית
עד 120
בית בלב
משען
בית בכפר
חיפוש בית אבות עם ברבן

הבהרה

אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.