גיל המעבר וחוסר איזון הורמונלי

תוכן [ הסתר ]

גיל המעבר הוא מושג אשר מתייחס בעיקר לנשים והסיבה העיקרית לכך היא אחת: הורמונים. ההורמונים אשר נמצאים בגוף האישה 'משתוללים' ו'משתגעים' במהלך גיל המעבר, מה שמשפיע משמעותית גם על האישה עצמה, מבחינה גופנית ורגשית. זהו חוסר האיזון ההורמונלי.

כמו הטבע, גם הגוף שלנו פועל במסגרת איזון עדין בין שלל גורמים. כל הפרה של האיזון הזה עשויה להביא להיווצרות תופעה בריאותית כזו או אחרת, בין אם להפיל אותנו למשכב ובין אם פשוט לגרום לנו להרגיש לא נעים.

אצל הנשים, חוסר האיזון הזה מתרחש בכל חודש, מרגע קבלת המחזור בפעם הראשונה ועד הופעתו בפעם האחרונה. חוסר האיזון מופיע כמובן גם במהלך הריון, אז כמות ההורמונים המופרשים גדולה יותר - בכדי 'לכלכל' גם את התינוק - ובפעם האחרונה, ככל הנראה, בזמן גיל המעבר. אך מדוע זה קורה בגיל המעבר?

הגורמים להפרת האיזון בגיל המעבר

גיל המעבר, אשר נקרא גם מנופאוזה (הפסקת הווסת), מתרחש בסביבות גיל 40-50 אצל נשים. בתקופה זו, נעצר בהדרגתיות ייצורם של שני הורמונים מרכזיים: אסטרוגן ופרוגסטרון.

תחילה הפרוגסטרון הוא שמפסיק להיווצר, ולאחריו האסטרוגן. שני הורמונים אלו הם מהדומיננטיים ביותר בגוף האישה ולכן, הם יוצרים חוסר איזון.

הפרוגסטרון והאסטרוגן שותפים, בין היתר, לתהליך היווצרות הווסת בגוף האישה. כאשר הן נעצרים או שכמותם פוחתת, זהו הסימן לכך שבקרוב תיפסק הווסת. אך מלבד זאת, הם מביאים למצב אליו הגוף לא רגיל - ויידרש לו לא מעט זמן כדי להתרגל לכך.

למעשה, האסטרוגן והפרוגסטרון תלויים אחד בשני ומקיימים גם בינם ובין עצמם איזון עדין. לכן, כאשר אחד מהם פוחת, השני אוטומטית בא לחפות על החוסר ומיוצר בכמויות גדולות יותר. כך קורה בשלב הראשון של גיל המעבר, כאשר האסטרוגן עולה בעקבות צניחתו המשמעותית של הפרוגסטרון. עניין זה לבדו מביא לחוסר איזון אדיר בגוף האישה.

חוסר האיזון - למה הוא גורם?

אלטרנה

לגיל המעבר ישנם כמה וכמה מאפיינים, חלקם מוכרים לכל אחד, וחלקם פחות:

  • מעל לכל, אולי משום שזהו הסממן החיצוני הבולט ביותר, מאופיין חוסר האיזון בגלי חום
  • הזעות יתר, לעיתים גם בזמן השינה
  • דיכאון
  • מצבי רוח משתנים
  • תחושת נימול, בעיות עיכול
  • תכיפות במתן שתן ואף דליפת שתן

כל אלו כמובן אינם מוסיפים להרגשתה הכללית של האישה והופכים את גיל המעבר לסבל מתמשך.

תופעה חמורה לא פחות אשר מאפיינת את גיל המעבר היא הופעת היובש בנרתיק, אשר קשורה גם היא בדרך כזו או אחרת לשינוי ההורמונלי ולחוסר האיזון. היובש עשוי להיות חמור ולגרום לכאבים, בעיקר בזמן קיום יחסי מין.

בשלב המתקדם של גיל המעבר, כאשר גם רמת האסטרוגן יורדת, מתרחשת תופעה נוספת אשר מאפיינת נשים: פגיעה בחוזק העצמות.

האסטרוגן מסייע מאוד לחיזוק העצם בגוף האישה, ובלעדיו חל אצל רבות מהן דלדול מתמשך בעצמות, עד כדי אוסטיאופורוזיס.

אבל, בכל התופעות הללו אפשר לטפל היום. ישנם תחליפי הורמונים ותרופות אחרות אשר יכולות להקל משמעותית את ההתמודדות עם חוסר האיזון ההורמונלי. בכל מקרה של הופעת אח מהתסמינים הללו, מומלץ להתייעץ עם הרופא ולא לחכות שהדבר יחלוף. כך גיל המעבר יהפוך לחוויה נסבלת הרבה יותר.

חיפוש מגורים למבוגרים לפי רשתות מובילות
נוה עמית
עד 120
בית בלב
משען
בית בכפר
חיפוש בית אבות עם ברבן

הבהרה

אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.