כולסטרול בגיל הזהב

אין צל של ספק שכולסטרול הוא מרכיב חשוב בגוף האדם. אלא שהוא כולל בתוכו גם סכנה של ממש, וזאת במצב של עודף כולסטרול. זוהי בעיה המתפתחת בגוף האדם במשך שנים ארוכות, ונוטה לתת את אותותיה השליליים בעיקר בגיל הזהב. מהן הסכנות שבעודף כולסטרול? מדוע הוא מאפיין את האוכלוסיה המבוגרת? וכיצד ניתן להתמודד איתו?

תוכן [ הסתר ]

קווים לדמותו של עודף הכולסטרול

העובדות מראות שכ-70% מהכולסטרול שבגוף שלנו מיוצר על ידו, בעוד היתר נמצא בתזונה שאנו צורכים – ובעיקר ממזונות להם אחוזי שומן גבוהים. הבעיה היא שמסיבות שונות, אליהן נגיע מיד, הכולסטרול, שגם כך אינו מסיס בדם, עלול להצטבר בעורקים ובמקומות אחרים בגוף האדם. מכאן, הדרך ועד לחסימת כלי הדם אינה ארוכה כל כך.

מהן ההשלכות של מצב זה? ברשימה הלא מעודדת של סכנות אפשריות הנובעות מעודף כולסטרול, ניתן למנות אירועים מסכני חיים דוגמת התקפי לב או שבץ מוחי, וכן התפתחות מחלות דוגמת טרשת עורקים או סוכרת. מכאן, שעודף כולסטרול מהווה גורם מרכזי לתמותה בעולם המערבי, גם אם כמעט תמיד הדבר נעשה באופן עקיף, באמצעות אחד מסיבוכיו.

ממה נוצר העודף הזה?

כעת, הגיעה העת לבחון את הקשר בין כולסטרול לבין גיל הזהב, שהוא, למרבה הצער, הדוק. בחלק מהמקרים, הסיבה לכולסטרול העודף היא גנטית, אך השכיחות של מצבים אלה נמוכה, ולא יכולה להסביר את אחוזי השכיחות הגבוהים של עודף כולסטרול בגופם של בני גיל הזהב.

הסיבה הפשוטה הראשונה לכך היא שכולסטרול נאגר בגוף באופן הדרגתי, בהליך הנמשך שנים, ולכן סביר שעודף ממנו ייגרם בעיקר בשנים המאוחרות של החיים. כאן, נכנסים לתמונה גורמים שונים, המצביעים על אורח חיים שאינו תקין, ומביאים לאותם נזקים מצטברים, לרבות:

  • צריכה מוגברת של מזון המכיל כמות גבוהה של כולסטרול ושומן: מוצרי חלב, מזון מהיר, מאפים, מתוקים וכן הלאה.
  • מחסור בפעילות גופנית – נפוץ במיוחד בגיל הזהב, ומגדיל עוד יותר את הסיכויים לסבול מעודף כולסטרול.
  • עישון מאסיבי של סיגריות.
  • שתייה מוגברת של אלכוהול.

כך מתמודדים עם הבעיה

חשוב לתת את הדעת שטיפול בעודף כולסטרול אינו שונה, ברמת היסוד, בקבוצות גיל שונות, אלא שברור שמאפייני האוכלוסיה הגריאטרית משנים את חוקי המשחק. ברוב המקרים, הטיפולים מיועדים לשנות את אורח החיים של הקשישים, כלומר, להביא להגברת הפעילות הגופנית, ולצריכת מזונות בריאים לגוף. אלה יביאו, בהתאמה, לשיפור זרימת הדם בגוף, ולהפחתה הדרגתית של כמות הכולסטרול והשומנים בו. המלצות ספציפיות לגבי תזונה ופעילות גופנית תלויות, כמובן, גם במאפיינים של כל קשיש וקשיש, ולכן חשוב להיעזר בהמלצות של רופאים גריאטרים מומחים ודיאטניות.

במקרים קיצוניים של עודף כולסטרול, בהם הרמות שלו גבוהות במיוחד, יקבל הקשיש תרופות מסוגים שונים, להורדת כמות הכולסטרול והשומן. יש לשים לב לכך שהתרופות חייבות להילקח במרשם רופא, ושהן עלולות לכלול בתוכן מספר תופעות לוואי שאינן נעימות כלל, במיוחד עבור האוכלוסיה המבוגרת.

המשמעות מבחינת המוסדות הגריאטריים

לבסוף, לא ניתן שלא להתייחס לכך שקשישים רבים מבלים את שנות חייהם המאוחרות במוסדות גריאטריים, דוגמת בית אבות או מוסד לדיור מוגן. על מנת שאלה יקבלו רישיון, הם חייבים להקפיד על תזונה בריאה לקשישים, וכן לקיים עבורם פעילויות מסוגים שונים. מומלץ לבחון את היקפם של אלה במוסד המיועד, ולראות שהוא מציע שירותי חירום רפואיים, בעת הצורך.

חיפוש מגורים למבוגרים לפי רשתות מובילות
נוה עמית
עד 120
בית בלב
משען
בית בכפר
חיפוש בית אבות עם ברבן

הבהרה

אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.