לב הוא איבר שרירי בגודל אגרוף והוא ממוקם בצד שמאל של בית החזה. הוא זכה לכינוי "המשאבה" כיוון שהוא מזרים דם לאיברי הגוף דרך כלי הדם, כשבתוך הדם נמצא גם החמצן שמאפשר לאיברים לתפקד. בתוך הלב ישנם מסתמים שתפקידם להבטיח זרימה של דם בכיוון הנכון, ואף מערכת חשמלית שאחראית להפעלה של הלב בקצב הדרוש. אי ספיקת לב היא הוא מצב בו הלב אינו ממלא את ייעודו כראוי, ומתופעה זו סובלים כ-180 אלף ישראלים.
הגורמים לאי ספיקת לב הם שונים, אך הסיבה הנפוצה ביותר היא צלקת או חולשה של השריר שגורמת להתכווצות לקויה. אי ספיקת לב יכולה להופיע בדרגות חומרה שונות – מעייפות או חולשה בזמן מאמץ פיזי בלבד ועד לעייפות וחולשה גם בזמן מנוחה.
התסמינים של הסובלים מספיקת לב הם אלה שמאפשרים לנו לדעת מי מוגדר חולי לב, כמובן לאחר אבחון של רופא. התסמין הבולט והעיקרי הוא קושי בנשימה. במצב של אי ספיקת לב קלה, המטופל ירגיש קשיי נשימה במאמץ. בשלב מתקדם יותר – ישנו קושי בנשימה גם בזמן מנוחה, ואף קושי בנשימה בזמן שכיבה, מה שגורם לכך שאנשים הסובלים מאי ספיקת לב צריכים לשים כריות מאחורי ראשם כדי להיות בגובה. תלונות נוספות הן חולשה ובצקת שמופיעה תחילה ברגליים ובהמשך בבטן ובמקומות נוספים.
מטבע הדברים ובשל חשיבותו של הלב, מצב בו הלב מתפקד באופן לקוי הוא מצב שעלול להביא לסכנת חיים של ממש, בפרט כשהבעיה אינה מטופלת ושריר הלב נשחק עוד ועוד. אי ספיקת לב גורמת לפגיעה קשה באיכות החיים, כיוון שהחולים מתקשים לתפקד במנוחה ובכלל זה אינם עובדים וממעטים לצאת מביתם כשזה כרוך במאמץ. המחלה מסבה קושי לא רק לחולה אלא גם למשפחתו. כמו כן, ישנם אשפוזים חוזרים ונשנים ואף תמותה – אנשים הסובלים מאי ספיקת לב מפתחים הפרעות קצב שגורמים למוות פתאומי בשל כשל מוחלט של הלב, או מסיבות עקיפות, למשל – כתוצאה מזיהום שמתפתח במהלך אשפוז. לכן ישנה חשיבות אדירה לקבל טיפול בזמן ולפנות למוקדים כמו מוקד הלב.
הטיפולים המקובלים במצב של אי ספיקת לב מתחלקים לטיפולים בתסמינים של המחלה ולטיפולים במקורה של הבעיה, כלומר בגורם שהוביל למצב של אי ספיקת לב. ככל שהבעיה ניתנת לטיפול שורשי – מעקף לסתימות בעורקים, הפסקת תרופות או אלכוהול, טיפול ממוקד בלחץ דם וכדומה – זה כמובן עדיף. טיפולים אחרים הם טיפולים שאינם מטפלים במקור לבעיה, אך נועדו לשמירה על שריר הלב במצב אופטימלי ביחס לבעיה – נטילת תרופות מסוימות ואף השתלה של קוצב לב. במקרים קריטיים מאוד וכשהמצב הינו סופני – משתמשים בתרופות ממריצות לב שאינן יעילות לטווח ארוך, או בהשתלה של לב.
מחלות לב מהוות את סיבת המוות השנייה בישראל, ולכן החולים במחלות לב ובכלל זה במחלת אי ספיקת לב מקבלים התייחסות בדמות זכויות סוציאליות, זכויות רפואיות וגם כלכליות, שנגזרות לרוב מאחוז הנכות לו הם זכאים, וזאת במטרה לתת להם את המענים הרלוונטיים ולאפשר להם להתמודד עם המחלה באופן הטוב ביותר הניתן ואף למצוא לה טיפול מתאים.
אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.