ניתוח קטרקט וגלאוקומה

תוכן [ הסתר ]

גיל הזהב מאופיין בהרבה שינויים: היציאה לפנסיה, קבלת הנכדים למשפחה ועוד ועוד. אך לצערנו, אחד המאפיינים המרכזיים של תקופה זו הוא ההידרדרות במצב הבריאותי. אין זה אומר שכל אדם מבוגר יסבול מבעיות בריאותית קשות - אך הגוף שלנו, כמו כל דבר, מתעייף עם השנים ומאבד מחדותו. הקטרקט והגלאוקומה הן שתי מחלות שמעידות על כך יותר מכל.

הגלאוקומה (ברקית בעברית) והקטרקט (י?רו?ד) הן שתי מחלות שפוגעות בראייה ובשתיהן, מדובר בתופעות שמתרחשות לרוב בגיל מאוחר, בעקבות הצטברות של עוד ועוד תנאים והפרעות לאורך השנים.

כאשר המחלות הללו מגיעות לשלבים המאוחרים שלהן, הן יכולות לגרום לפגיעה חמורה בכושר הראייה, עד עיוורון מוחלט במקרים מסוימים. ניתוחי קטרט וגלאוקומה מתבצעים כאשר טיפולים אחרים אינם מביאים לשיפור.

מהי גלאוקומה ואיך מטפלים בה?

הגלאוקומה היא מחלה אשר פוגעת בעצב הראייה. במקרים רבים היא נגרמת בשל לחץ תוך עיני (לחץ בתוך העין עצמה) אשר נגרם בשל הצטברות נוזלים וניקוז לקוי, אך לעיתים היא תופיע גם בלי קשר לכך.

המחלה מתבטאת בפגיעה קשה בפעילות עצב הראייה, אשר מעביר את המסרים מן העין למוח.

הפגיעה בהעברת המסרים למוח פוגעת מיידית בכושר הראייה. ניתן לדמות זאת למסך טלוויזיה אשר מעביר רק חלק מהתמונה - וזה מביא לפגיעה מיידית בשה הראייה של החולה, אשר מצטמצם לאיטו עד לכדי סכנה גדולה לראייה עצמה. הצטמצמות שדה הראייה היא איטית, ולעיתים כלל לא חשים בה בשלביה הראשונים. הבעיה היא שאת המצב לא ניתן להחזיר לאחור - אלא רק לעצור את המשך ההידרדרות.

מה עושים? תרופות מקוריות (ולא גנריות) להורדת הלחץ התוך עיני אמורות לסייע בעניין, ואם זה לא עוזר - טיפול לייזר מיוחד (טיפול טרבקולופלסטי) יסייע עוד יותר.

רק לאחר ששני אלו לא מסייעים יתבצע ניתוח הגלאוקומה:

  • ניתוח הכולל חיתוך בחלק הלבן של העין, במטרה לאפשר לנוזלים להתנקז החוצה
  • ניתוח הכולל השתלת צינור ניקוז מזערי
  • ניתוח הכולל נטרול האיבר שאחראי על ייצור הנוזלים בעין.
מבנה העין, תרשים מאתר ויקיפדיה
מבנה העין, תרשים מאתר ויקיפדיה

מהו קטרקט ואיך מטפלים בו?

הקטרקט דומה למצב בו עדשת המשקפיים מתלכלכת - ופוגעת בראייה. במקרה הזה, העדשה היא עדשת העין, אשר נמצאת מאחורי האישון ואחראית על מיקוד התמונה ולמעשה על יצירתה בעין עצמה, על ידי שבירת קרני האור. עם השנים, היא מתלכלכת ממש כמו עדשת המשקפיים, אך אותה לא ניתן לנקות.

הקטרקט מביא לעכירות של הראייה, לערפול ולטשטוש קשה הוא פוגע קשות באיכות חייו של המטופל ועשוי לגרום לו, גם במקרה הזה, לאיבוד של כושר הראייה. אמנם במקרה זה, הקטרקט מורגש יותר על ידי הסובל ממנו ולכן ייעצר במצב בו הראייה עדיין לא נפגעה כליל, אך הזנחה של המצב תביא לתוצאה קשה מאוד.

כיצד מטפלים בבעיה זו? לרוב, יותאמו למטופל עדשות מיוחדות, או שהוא יידרש להרכיב משקפיים מתאימים - לעתים שינוי במספר או בזווית הראייה יגרום לשיפור במצב. אם זה לא יעזור, יידרש ניתוח.

ניתוח קטרקט מעט מסובך יותר מניתוח הגלאוקומה: בניתוח זה, עדשת העין המקורית תרוסק על ידי גלי אולטרסאונד, וחלקיה יישאבו החוצה. במקומה, תוכנס לעין עדשה מלאכותית נקייה וצלולה, שתביא לשיפור מיידי במצב.

בשני הניתוחים, המטופל ישוחרר לביתו לרוב כבר ביום האשפוז. לעתים, יש צורך לבצע ניתוחים חוזרים לשיפור התוצאות (בחולי קטרקט נקרא ניתוח זה 'קטרקט משני') אך בכל מקרה חשוב שיתבצע מעקב כדי לוודא שהמחלה אינה מתפתחת שוב.

מידע נוסף בנושא גלאוקומה וקטרקט ניתן למצוא באתרה של ד"ר אודרי קפלן מסאס בקישור: http://www.drkaplan.co.il או בכתבתה של ד"ר ענת רובינסון באתר כללית.

חיפוש מגורים למבוגרים לפי רשתות מובילות
נוה עמית
עד 120
בית בלב
משען
בית בכפר
חיפוש בית אבות עם ברבן

הבהרה

אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.