סוכרת בגיל הזהב

סוכרת מוגדרת כיום כמגפה המשמעותית ביותר של המאה ה-21, וכזו שכוללת בתוכה אינספור השלכות שליליות על הגוף. זוהי מחלה כרונית, המתפתחת בגוף שנים, ונוטה להשפיע בעיקר בגילאים מבוגרים. מה מביא למחלה? מהן סכנותיה? וכיצד ניתן להתמודד עימה?

תוכן [ הסתר ]

הסיבות לשכיחות הסוכרת בגיל הזהב

חשוב להדגיש, בנקודה הזו, כי סוכרת הבאה לידי ביטוי בגיל הזהב תהיה לרוב סוכרת מסוג 2. זהו מצב שבו יש אינסולין בגוף, אך אין ביכולתו להביא לפתיחתם של התאים עבור הגלוקוז. כתוצאה, הגלוקוז נותר בדם, מה שמביא לכמויות גבוהות במיוחד שלו, ולשלל תסמינים שליליים.

ברמה הכללית, ניתן לטעון כי הסבירות לחלות בסוכרת תלויה בגורמים גנטיים וסביבתיים כאחד. עם זאת, כשמתבוננים על בריאות האדם לאורך השנים, ניתן להצביע, כמעט תמיד, על עלייה הדרגתית בכמות הסוכר בו. הדבר נובע מכיוון שתפקודם הכולל של הלבלב, כמו גם יכולת הפרשתו של האינסולין בגוף, הופכים ליעילים פחות עם השנים.

זאת ועוד, ידוע כיום היא סוכרת היא פועל יוצא של שני מצבים רפואיים, הקשורים ביניהם: הראשון הוא השמנת יתר, והשני אורח חיים שאינו אקטיבי. מה שחשוב יותר הוא ששניהם נפוצים במיוחד אצל בני גיל הזהב.

על הסכנות שבסוכרת

סוכרת אינה נעימה אף פעם, אך היא עלולה להיות מסוכנת במיוחד עבור האוכלוסיה המבוגרת יותר. המחלה פוגעת באיברים מגוונים בגוף האדם, ובכלל זה הכליות, הכלי דם, רשתית העין ועוד. זו גם הסיבה בגינה הסוכרת עלולה להביא למצבים של אי ספיקת כליות כרונית, שבץ מוחי, התקפי לב או אובדן מוחלט של הראייה.

בקרב בני גיל הזהב, נפוצים גם תסמיני סוכרת נוספים, דוגמת הפחתה דרסטית במשקל הגוף או איבוד מסת השריר, הופעת גידולים באוזניים, אוסטיאופורוזיס, שיתוק או דיכאון.

אבחון סוכרת ותסמיניה בגיל הזהב

העובדות מראות כי כמעט מחצית מהמבוגרים החולים בסוכרת לא יודעים על כך דבר. זאת מכיוון שתסמיני המחלה - בכלל זה עלייה במתן השתן, בעיות בראייה, עייפות כרונית, הפחתה במשקל הגוף, הקאות, בחילות ועוד – מתפרסים על פני תקופה ארוכה במיוחד, כך שקל לייחס אותם לבעיות רפואיות אחרות.

לכך, חשוב להיות ערים לסיכון הזה, ולהקפיד על ביצוע בדיקות תקופתיות באופן תדיר. על פיהן, אדם יוגדר כחולה סוכרת אם הוא עונה על התנאים הבאים:

  • רמת סוכר העולה על 7.0 mmol0/L או 126 mg/dL לאחר צום בן שמונה שעות.
  • בדיקת סוכר אקראית העולה על 11.1 mmol/L או 20 mg/dL, בשילוב מספר תסמינים.
  • רמת סוכר בדם העולה על 11.1 mmol/L או 200 mg/dL שעתיים לאחר נטילת 75 גרם סוכר (ידוע בתור "מבחן העמסת סוכר").

אז מה עושים?

טיפול בסוכרת אינו נחשב לפשוט עבור בני גיל הזהב. ראשית, עקב מצבם הגופני, תופעות הלוואי של תרופות שונות להתמודדות עם הבעיה עלולות לפגוע בהם באופן ניכר. כמו כן, גדלים הסיכויים עבורם להיפרגליקמיה – מצב שבו רמת הסוכר יורדת, במקרה הזה עקב התרופות, למתחת לערכים הנורמלים. מכאן, עלולים להיגרם תסמינים דוגמת הגברת קצב פעימות הגוף, בלבול, אובדן הכרה או אפילו מוות.

משמעות הדבר היא שחשוב מאד להיעזר בגורמים מקצועיים, המנוסים בטיפול באוכלוסיה המבוגרת, לבחירת שיטת הטיפול המתאימה ביותר. כאשר בוחרים לשכן את הקשיש בבית אבות או במוסד לדיור מוגן, חשוב לבדוק שהוא אכן יכול להעניק מענה רפואי, במידת הצורך. חלק מהמוסדות הגריאטריים משתתפים במימון או מספקים לקשיש תרופות או עזרים להתמודדות עם המחלה, וניתן בהחלט להעניק להם עדיפות.

חיפוש מגורים למבוגרים לפי רשתות מובילות
נוה עמית
עד 120
בית בלב
משען
בית בכפר
חיפוש בית אבות עם ברבן

הבהרה

אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.