כל מי שעמד אי פעם מול ההחלטה להכניס את אחד מיקיריו לבית אבות יודע עד כמה זה קשה. גם אם נישאר רק בצד הרגשי של ההחלטה, אנחנו עומדים מול צעד שעלול לעורר רגשות לא קלים הן מצד הקשיש והן מצד משפחתו. תחושות אשמה לצד חששות מפני תחושה של נטישה הן מובנות ועולות לא פעם במצבים כאלו.
אך לצידן עלולים לעלות לא פעם חששות אמיתיים מפני התנאים שיקבלו את פני הקשיש במקום מגוריו החדש. מהבית הבטוח והמוכר אנחנו שולחים את בן משפחתנו האהוב למקום זר ואין לנו שום יכולת לדעת מה יעבור עליו כל דקה ודקה.
לצד החשש הטבעי מפני הלא מוכר, לא חסרים סיפורים מלחיצים על יחס לא הולם לקשישים או חוסים במוסדות השונים, כך שההחלטה הולכת והופכת למורכבת הרבה יותר. מן הראוי, כמובן, לבדוק היטב את טיב בית האבות אשר אליו אתם מתכוונים להכניס את יקירכם, אך חשוב לדעת שגם החוק נמצא כאן על מנת להגן עלינו.
חוק הפיקוח על המעונות מיושם בארץ כבר משנת 1965. הצורך בחוק זה עלה לאור הצמיחה במספרם של בתי האבות וההבנה כי יש צורך לוודא שהיחס שמקבלים הקשישים, בין אם מצבם הרפואי טוב יותר או פחות, הוא יחס ראוי ומכבד.
החוק קובע, ראשית, שכל בית אבות חייב לקבל רישיון שיינתן לו על ידי משרד העבודה והרווחה. מרגע שניתן רישיון כזה, והמוסד רשאי להיכנס לפעילות, הוא נמצא תחת פיקוח בכל עת, ועשוי להימצא בבדיקות תקופתיות או בבדיקות פתע כראות עיני המפקחים עליו.
אותם מפקחים אחראים לוודא תנאים טכניים הולמים כלומר תנאי מגורים, ארוחות, מקלחות ותנאים סניטריים, וגם להבטיח שהיחס האנושי למטופלים, הכבוד, החמלה והאכפתיות נמצאים במקום. רבים מהקשישים המאושפזים בבתי אבות נמצאים במצבים סיעודיים לא פשוטים, לא מסוגלים להתלונן או לדווח ולכן חובה לייצר גוף מפקח שיהיה עיניים ואוזניים עבורם.
הפיקוח על בתי האבות נמצא בידי משרד הרווחה, כאשר בתי האבות המיועדים לקשישים במצב בריאותי מעורער יותר, כמו בתי אבות סיעודיים או בתי אבות לתשושי נפש, נמצאים בפיקוח של משרד הבריאות.
תהליך הבחירה בבית אבות כזה או אחר צריך להיעשות בצורה מאוד אחראית. יש לבדוק את המקום בעצמכם, לבקש לשוחח עם אנשי צוות אחדים, לראות את הדיירים, האם הם נראים שלווים ומאושרים, ולברר כל פרט לגבי התנאים המוצעים במקום.
ישנם בתי אבות פיראטיים אשר פועלים ללא רישיון. הקמת והפעלת בית אבות ללא רישיון היא עבירה פלילית לכל דבר, אך עד שהרשויות סוגרות את המקום ומביאות את בעליו על עונשם, עלולים להיות קשישים רבים שמתגוררים במקום, ללא פיקוח.
אל תהססו לבקש לראות את הרישיון של בית האבות, זוהי זכותכם המלאה ואף חובתכם כלפי יקיריכם. ללא רישיון כזה בית האבות לא ראוי לבחירתכם, ולא משנה אילו הבטחות אתם מקבלים. זכרו – את הבדיקה אם כל ההבטחות הללו אכן מתקיימות אתם לא תוכלו תמיד לבצע, בדיוק לשם כך נחקק חוק הפיקוח. בחרו את הטוב ביותר עבור בני משפחתכם הקשישים, ומצאו להם פתרון דיור שיכבד את שנותיהם המאוחרות ואת מצבם הבריאותי והנפשי באשר הוא.
אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.