תכנית שחרור לאחר אשפוז
כאשר יקירינו משתחרר מאשפוז קצר או ממושך בבית החולים יש צורך בתכנון מקיף ומסודר ביחס לאפשרויות הניצבות בפנינו כאשר הקשיש המשתחרר הוא בראש סדר העדיפויות. בעבר, החזרה לסביבה המוכרת והטבעית - הבית, הייתה האופציה הכמעט יחידה.
היום קיימים מספר רב של בתים מוגנים - בתי אבות המספקים שירותים מקצועיים ומקיפים, סיעודיים ורפואיים כאחד, וזאת בסביבה ביתית ככל שניתן. חלופה זו הולכת ותופסת תאוצה ככל שיש מודעות למהותם של בתי האבות למיניהם. חלופה נוספת אפשרית היא בתי חולים שיקומיים אשר מטרתם החזרת תפקודי הקשיש כל שניתן זאת לעשות.
תכנית שחרור אופטימלית תיקח בחשבון את מצבו של הקשיש (רפואי ותפקודי כאחד) כמו גם את משאלותיו ורצונותיו ככל שהוא צלול וכשיר. תכנית השחרור מבית החולים תבחן את החלופות הראויות, יתרונותיהם כמו גם חסרונותיהם והתאמתם לרצונות הקשיש המשתחרר. הפתרון האופטימלי ימצא את האיזון המרבי בין החלופות השונות, ולבין צורכי הלקוח.
להלן החלופות העיקריות שניצבות בפני הלקוח הקשיש, מאפייניהם, יתרונותיהם כמו גם חסרונותיהם:
- הבית הוא עדיין המקום המועדף על המשתחרר מבית החולים. הבית הוא כמובן הסביבה הטבעית, המוכרת שלה בדרך כלל שואפים הן הקשיש והן משפחתו להגיע לאחר השהות בבית החולים. יחד עם זאת, יש לראות את הדברים בראייה אובייקטיבית, ולהפנים כי הבית לא מתאים יותר ואין לו יכולות לספק איכות טיפול, כמו גם איכות חיים לקשיש. ניתן כמובן לתגבר את התמיכה בקשיש בבית בהמצאות מטפל ישראלי למספר שעות, או עובד זר שיגור בביתו. ועדיין, בלא מעט מקרים, אין הסביבה הביתית מסוגלת לגייס את המשאבים המספיקים והראויים.
- בית אבות הוא בית עתיר משאבים ויכולות, מטרתו הגשת תמיכה וסיוע בהיבטים רחבים ומגוונים כדי לתת איכות טיפול ואיכות חיים מרבית לדייריו/לקוחותיו. חשוב לזכור כי בתי האבות שונים, ואינם מהווים קבוצה הומוגנית. ישנם כאלו שהתמחותם תמיכה וסיוע לקשישים סיעודיים, ויש כאלו שקהל היעד שלהם כולל דיירים עצמאיים, או תשושי גוף, ויש גם כאלו המסייעים לדיירים תשושי נפש. התאמה אופטימלית מחייבת בדיקה מדוקדקת של צורכי ורצונות הקשיש. ובדיקה מקבילה של בית אבות שיתאים ויענה על צרכים ורצונות אלו. גם בימינו, קיימים סטראוטיפים רבים וקשים ביחס למושג "בית אבות". בית האבות מזוהה כמקום קשה, עוין ומנוכר, ובנוסף מזוהה בית האבות כ"תחנה אחרונה בחיי הקשיש" או "כרטיס לכיוון אחד". דימויים קשים אלו (שלעתים חסרי כל הצדקה) מונעים במקרים רבים מהקשיש שמשתחרר מבית חולים מעבר לסביבה שתתאים למצבו החדש, ועשויה להבטיח לו איכות חיים ואיכות טיפול טובה יותר, כמו גם מזעור הצורך להגיע בתדירות גבוהה לבית החולים. אחד הפתרונות היעילים הוא להגדיר את החודש הראשון לאחר בית החולים כתקופת מנוחה או החלמה, ולהגיע לחודש אחד בלבד (חודש ניסיון), לאחר תקופה זו ניתן להגיע להחלטה מושכלת, ללא לחץ, לטווח הארוך.
- אפשרות נוספת היא מעבר לבית שהתמחותו היא החזרת תפקודי הקשיש לקדמותם. כדי להגיע לבית שיקומי יש צורך לקבל חוות דעת מהצוות המטפל בבית החולים שאכן הקשיש בר שיקום וקיים סיכוי סביר שאכן הבית השיקומי יוכל לקדם את מצבו ותפקודו.
יש צורך להפנים שאין פתרון של מאה אחוז. החלופה הראויה תהווה אופטימיזציה של צורכי ורצונות הקשיש בסביבת מגוריו החדשים.
חיפוש מגורים למבוגרים לפי רשתות מובילות
הבהרה
אנו משתדלים מאד לשמור על המידע באתר מעודכן עד כמה שניתן, אך יתכן כי יופיע מידע שגוי באתר. על הקורא לפנות אל האתרים של החברות עצמן בכדי לקבל את המידע המעודכן ביותר אודותיהן. אין בעלי האתר והמחברים נושאים בכל אחריות מסוג כלשהו לכל נזק שנגרם בעקבות שימוש במידע המופיע באתר.